5 tips om lage rugpijn te voorkomen

5 tips om lage rugpijn te voorkomen

Ongeveer 8 op de 10 Nederlanders heeft weleens last van lage rugpijn. Soms schiet het er zo maar in bij het maken van een beweging, soms ontstaat het geleidelijk en krijg je langzamerhand steeds meer last. De oorzaak van lage rugpijn is bijna altijd het verkeerd belasten van de onderste rugspieren.

Lage rugpijn is vervelend, maar met deze 5 simpele dagelijkse gewoontes kun je het probleem verminderen als je al last hebt en in sommige gevallen zelfs voorkomen.

1. Sta rechtop
Als je staat, let er dan op dat je rechtop staat met je rug recht. Hierdoor verdeel je je evenwicht beter tussen je tenen en je hiel en komt er minder druk op je rug te staan.

2. Op de juiste manier tillen
Als je iets opraapt of oppakt van de grond, zorg er dan voor dat je een beetje wijdbeens staat met je knieën licht gebogen. Dat is beter voor je rug dan vanuit je heupen te buigen.

3. Benen over elkaar ? Niet doen
Als je veel zit is het belangrijk dat je je voeten plat op de grond zet. Als je je benen over elkaar kruist zorgt dat namelijk voor extra druk op je onderrug.

4. Oefen op een juiste werkhouding
Als je achter je computer zit zorg er dan voor dat het beeldscherm op ooghoogte staat zodat je niet steeds je kin hoeft op te tillen. Je toetsenbord en muis moeten zo op je werktafel staan dat je ellebogen in een hoek van 90 graden staan.
Als je een laptop of tablet gebruikt is een extra belangrijk om er voor te zorgen dat het scherm op ooghoogte is. Anders krijg je heel snel last van schouder- en nekpijn.

5. Geen zware tassen sjouwen
Als je een tas of rugzak draagt mag die niet te zwaar zijn. Als vuistregel kun je hanteren dat ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht het maximum is.

Heb je vaak last van lage rugpijn en wil je er vanaf ? Onze praktijk is gespecialiseerd in RNS-Massage (Rug, Nek, Schouder). We hebben al vele cliënten succesvol van hun lage rugpijn afgeholpen. Bel of mail ons voor meer info, of maak een afspraak.

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email